Pozitív pszichológia a DownDogban

A pozitív pszichológia olyan, viszonylag fiatal tudományterület, mely nem a hagyományos pszichológiának mintegy kiegészítéseként az egészséges embert és annak kiteljesedési lehetőségeit vizsgálja.

Létrejött az úgynevezett „pozitív idegtudomány” (positiv neuroscience), mely agyi képalkotó eljárásokkal vizsgálja többek között az intelligenciát, az empátiát, az optimizmust, a kreativitást, az őszinteséget vagy a bátorságot. A modern technológiának köszönhetően (fMRI) a kutatók szó szerint belelátnak az agyba. Kísérleteik olyan meglepő felismerésekhez vezettek, melyek rámutatnak arra, hogy a mindennapi életbe egyszerűen bevezethető gyakorlatok segítségével hogyan növelhető a boldogságra való készség, a társas kapcsolatok minősége és az empátia. 2. A pozitív pszichológia témái közé tartozik a vallás, a spiritualitás, az ima és a meditáció is.

Az elmúlt években több kutató is találkozott a Dalai Lámával, hogy megosszák vele kutatási eredményeiket a meditáció, az együttérzés jótékony hatásairól. Fő üzenetük, hogy a különféle mentális gyakorlatokra (ima, hála, meditáció) mint „fizikai” gyakorlatokra is tekinthetünk. Néhány héten keresztül végzett gyakorlatok is már mérhető, jótékony változásokat idéznek elő az agy szerkezetében, változásokat idéznek elő a viselkedésben és a gondolkodásmódban. Hangsúlyozzák az agy plaszticitását, azaz azt, hogy életünk végéig formálódik, rugalmas és tanulékony a korábbi nézetekkel ellentétben. A változás, fejlődés lehetősége tehát minden életkorban nyitva áll. Tania Singer a lipcsei Max Planck Intézet szociál-neuropszichológusa az együttérzés meditáció és az empátia kapcsolatát, valamint e szemlélet gazdasági, üzleti életben való felhasználást kutatja.

Copyright 2016 DownDog Jóga Stúdió - Minden jog fenntartvaKészítette: Szalai GáborFelÁSZFOldaltérkép