Preferált nyelv / Preferred language

MAGYAR

ENGLISH

Erőszakmentes kommunikáció

Erőszakmentes, érző kommunikáció (EMK)

Legtöbbünket a születésünktől kezdve megtanítanak versenyezni, megítélni másokat, követelőzni és diagnózist felállítani. Vagyis hogy úgy gondolkodjunk és kommunikáljunk, hogy mi a jó és mi a rossz az emberekkel.

Az Erőszakmentes kommunikációt használva azt fejezzük ki, hogy hogyan érezzük magunkat azzal kapcsolatban, amit a másik ember "velünk tett". Arra törekszünk, hogy megértsük, mi zajlik bennünk és mire lenne szükségünk az adott pillanatban, és hogyan tudnánk úgy kérni, hogy eljusson a másikhoz, amit akarunk, elvárások, fenyegetések és vagy kényszer nélkül. Ahogy Marshall Rosenberg, az Erőszakmentes kommunikáció kifejlesztője mondja:

„Amit mások tesznek, az képes kiváltani az érzéseinket, de nem azok okozzák.”

A magunkkal hozott mintákon alapuló gondolkodási és kommunikációs forma legtöbbször félreértésekhez és frusztrációhoz vezet, és gyakran megakadályozza, hogy megtörténjen, amit szeretnénk. Megnehezíti a megfelelő kapcsolatok kialakítását, sőt haraghoz, bűntudathoz és akár érzelmi vagy fizikai erőszakhoz vezethet.

Az EMK megtanulásával lehetővé válik, hogy átalakítsuk a gondolkodásunkat, a morális ítéleteinket, és azt a nyelvet, ami távol tart minket az életünket gazdagító kapcsolatoktól, amikről álmodunk.

Amikor elkezdjük alkalmazni az EMK készségeket, egyszerűbbé válik a konfliktusok megoldása, megtanuljuk követelések nélkül kérni, amit szeretnénk, meghalljuk mások valódi igényeit, megerősödnek a személyes és szakmai kapcsolataink, és teljes életet kezdünk élni.

Copyright 2016 DownDog Jóga Stúdió - Minden jog fenntartvaKészítette: Szalai GáborFelÁSZFOldaltérkép