Szabó Évi

Soha nem voltam az a sportimádó, örökmozgó típus. Nem szerettem a kötelezően végrehajtandó gyakorlatokat sem, így a testnevelés órákat is ritkán látogattam. Viszont gyakran foglalkoztattak olyan gondolatok, hogy lehetséges-e mindentől függetlenül boldognak lenni? Az élet úgy általában lehetne-e jobb? "Jogos"-e, hogy úgy érzem, túl sok a szenvedés az életben, és hogyan lehet eldönteni, hogy tényleg ilyen nehéz az élet, vagy nekem vannak túl magas elvárásaim? Miért van egy állandó hiányérzetem? És ha ilyen az élet, és kész, akkor ki lehet-e ebből valahogy mégis szabadulni?

Az ilyesmi gondolatmenetek vezettek oda, hogy 2004 környékén elkezdtem ismerkedni a jógával. Autodidakta módon, könyvekből tanultam meg a jóga alapelveit és az ászanák pontos kivitelezésének módját. Emellett egyszerű koncentrációs és meditációs gyakorlatokat is végeztem, ekkor még Srí Csinmoj könyveiben olvasottak alapján.

Később egy időre teljesen a meditáció irányába fordultam:  elsősorban vipassana meditációt gyakoroltam az S. N. Goenka-féle elvonulásokon itthon és Ausztriában. 2013. óta rendszeresen részt veszek ezeken a tíznapos elvonulásokon – ezek az alkalmak mindig jelentős változásokat indukálnak bennem.

Időközben a jóga is visszajött az életembe, és néhány év gyakorlás után elvégeztem a 200 órás hathajóga-oktatói képzést a DownDog jógastúdió szervezésében. Az óráimat próbálom úgy összeállítani, hogy ne vesszünk el a jóga testi vonatkozásaiban, ezért mindig van az óra végén valamilyen koncentrációs / meditációs gyakorlat. Minden embernek máshol van a hangsúly a gyakorlásában, és egyénen belül is időről időre változik, hogy a fizikai vagy a szellemei rész kerül éppen előtérbe. Szeretnék azoknak a gyakorlóknak lehetőséget adni az óráimmal, akik mindkét részt fontosnak tartják.

☸ Legyen minden lény boldog! ☸

Copyright 2016 DownDog Jóga Stúdió - Minden jog fenntartvaKészítette: Szalai GáborFelÁSZFOldaltérkép